
Forlaget køber norsk telefonbogsforlag
StorbyGuiden er Tele Danmark Forlags første opkøb i Norge. StorbyGuiden er i dag repræsenteret i Oslo/Akershus området og udgiver tre forskellige telefonbogskataloger.
– Købet af StorbyGuiden er vores første skridt ind på det norske marked for business to business kataloger. Planen er, at StorbyGuiden skal tjene som platform ind på det norske telefonbogsmarked, fortæller adm. direktør Keld Holland, Tele Danmark Forlag.
StorbyGuiden har i løbet af de sidste fem år opnået en markedsandel på to procent af det norske telefonbogsmarked, og ti procent af markedet i Oslo-området.
I forvejen er Tele Danmark Forlag repræsenteret i Sverige, hvor Forlaget er størst på lokalbøger, næststørst på BtB kataloger og netop med held er gået i gang med at sælge annoncer til Gulan - et alternativ til Sveriges gule sider.
Dagens Næringsliv 10.02.2001
Yngve Bjørlykke & Jo Martin Fridstrøm
Telenor ser rødt på gul konkurrent
Telenor Media vurderer søksmål mot selskapet Lizweb, som står bak den nettbaserte telefonkatalogen Gul Bedrift. Hensikten er å beskytte merkevarenavnet Gule Sider.
På begynnelsen av 90-tallet forsøkte flere selskaper å stjele markedsandeler for annonser i telefonkatalogen. Flere av selskapene markedsførte seg med navn som var påfallende like Telenors Gule Sider. Nå gjentar historien seg i en ny kanal – internett.
Telenor har fått registert Gule Sider som norsk merkevarenavn, og vil gå til rettslige skritt mot Lizweb dersom de ikke slutter å bruke navnene Gul Bedrift og gul.no. De mener Lizwebs nettbaserte telefonkatalog Gul Bedrift er «i strid med merkevarelovens bestemmelser».
– Telenor har truet med søksmål på navnebruk. Men vi mener at «gul» er et internasjonalt uttrykk som kan brukes av alle, ikke bare av statskontrollerte tidligere telemonopol. Flere internasjonale bedrifter bruker gul-navnet, og Telenor har ingen enerett, sier Lizweb-gründer Even Jacob Jordal.
Rettslige skritt
Han avviser at Telenor har en sak, men aksjekursen i Lizweb har rast på spekulasjoner om de går til søksmål. Torsdag sist uke falt aksjekursen med over 80 prosent på stort volum i gråmarkedet.
Telenor skriver i et brev til Lizweb datert 15. januar 2001 at de vil vurdere å saksøke Lizweb, hvis de ikke bestemmer seg for å stoppe bruken av navnene innen tre uker. Det vil si at fristen gikk ut forrige mandag.
Telenor skriver: «Skulle De ikke innen nevnte frist avgi en slik erklæring, tar vi forbehold om rettslige skritt og forbeholder oss retten til å kreve erstatning for tap av goodwill for Telenor».
Katalogdirektør i Telenor Media, Wenche Holen, sier at Telenor ennå ikke har tatt stilling til om selskapet vil gå til sak mot Lizweb. Men hun poengterer at det er viktig for Telenor å beskytte merkevarenavnet Gule Sider.
– Vi vil gjøre det vi kan for å beskytte vår merkevareregistrering av Gule Sider mot konkurrenter som vil kopiere oss.
Ikke monopol
Christian Sinding i Interbrand, verdens største merkevareselskap, er usikker på om Telenor Media har en sak.
– Telenor har tatt ideen med Gule Sider fra USA. Dessuten har det vært flere lignende saker i England. Der har retten konkludert med at et firma ikke kan monopolisere en farge. For eksempel kan ikke mobilselskapet Orange hindre andre selskaper i å registrere navn som ligner på Orange. Det retten skal ta stillling til er om virksomheten til Gul Bedrift ligger så tett opp til Telenors Gule Sider at de kan regnes for en kopi. Rettspraksisen i England har vært slik at dess nærmere kjerneområdet til et selskap man kommer, dess mer kritisk blir det, sier Christian Sinding.
– Jeg føler vi har en nisje her som er levedyktig, sa markedsansvarlig Frank Hamre i Lizweb i august. Samtidig gikk selskapet ut med en målsetting om 120.000 betalende kunder i katalogen innen to år. Antall betalende abonnenter i dag ligger rundt 2.000.
Even Jacob Jordal er største aksjonær i Lizweb. Aksjekursen er sunket fra seks kroner 30. november i fjor til 80 øre i dag. En annen aksjonær, Nils Giskeødegaard, har gjennom Buss Invest solgt seg kraftig ned i selskapet i denne perioden.
Gul Bedrift
– Lizweb lanserte telefonkatalogtjenesten Gul Bedrift (gul.no) på internett i august ifjor.
– Gul.no er et såkalt webhotell, der Lizweb presenterer kontakter og informasjon om norske bedrifter. I praksis er gul.no en konkurrent til Telenors telefonkatalogtjeneste Gule Sider.
– Lizweb har i dag rundt 2000 betalende kunder. Til sammenligning har Telenors Gule Sider 170.000 bedrifter i sin katalog.
Dagens Næringsliv · 14.02.2001
Yngve Bjørlykke
For mange «gule sider»?
Flere selskaper har domenenavn som ligner Telenors merkevarenavn Gule Sider.
Telenor mener Lizwebs nettbaserte telefonkatalog gul.no er en kopi av Gule Sider, og vurderer søksmål.
Men også internettselskapet Eurocall tilbyr nøyaktig samme type tjeneste under domenenavnet gulesider.net.
Katalogdirektør Wenche Holen i Telenor Media har ikke engang hørt om Eurocalls telefonkatalog på nettet:
– Jeg har aldri hverken sett eller hørt om gulesider.net, eller noen av de andre domenene du nevner, sier hun.
I tillegg til Eurocalls gulesider.net finnes gulesider.org, som er registrert på domene-auksjonsselskapet Oznic.com, og gulesider.com som står registrert på danske Internet DK.
– Siden vi har fått registrert Gule Sider som merkevare, er det viktig for oss at vår tjeneste ikke blir forvekslet med andre tjenester. Vi vil gjøre det vi kan for å hindre andre selskaper i å kopiere oss, sier Wenche Holen.
Daglig leder i Eurocall, Dag Moe, som driver telefonkatalog-tjenesten gulesider.net, frykter ikke søksmål fra Telenor.
– Vi har ikke mottatt noen henvendelse fra Telenor om mulig søksmål. Dette domenet har vi hatt i mange år, og jeg ser ingen grunn til at Telenor plutselig skulle saksøke oss nå.
Telenor har tidligere kjøpt opp selskapet med domenenavnet gulesider.as, og måtte etter det Dagens Næringsliv erfarer betale minst 20 millioner kroner for dette.
– Å kjøpe domenenavn kan bli aktuelt, men mange som selger domenenavn opererer med priser som er helt urealistiske, sier Wenche Holen i Telenor Media.
Dagens Næringsliv · 20.03.2003
Siri Skaalmo
46 mister jobben i StorbyGuiden
TDC Forlag har besluttet å legge ned StorbyGuiden i Norge. 46 ansatte mister jobben.
StorbyGuiden, som skulle ta innersvingen på Telenors Gule Sider, klarte seg ikke i det norske katalogmarkedet.
TDC, tidligere Tele Danmark, kjøpte tapssluket StorbyGuiden for to år siden. Håpet var at TDC med 125 år lange erfaring i katalogbransjen skulle klare å snu utviklingen og ta markedsandeler fra Telenor.
«TDC er ikke fornøyd med de økonomiske resultatene som er oppnådd siden kjøpet i 2000», heter det fra TDC, som nå bekrefter at selskapet legges ned.
Året etter at TDC kjøpte selskapet, fikk StorbyGuiden et underskudd før skatt på 15 millioner kroner av en omsetning på 26 millioner kroner.
Det danske selskapets ambisjoner da selskapet gikk inn i StorbyGuiden var at den skulle tjene som en plattform inn på det norske telefonkatalogmarkedet.
46 ansatte mister nå jobben. Samtlige er tilbydt konsulentbistand for å finne nye jobber.
Oslo Kommunes webside · 13.08.2003
Ny produsent av BydelsGuiden
Oslo kommune og Findexa AS har inngått kontrakt om produksjon av BydelsGuiden fram til 2006, med opsjon for ytterligere to utgivelser. Avtalen innebærer at Findexa AS får ansvar for redaksjon, produksjon, trykking og distribusjon av BydelsGuiden.
BydelsGuiden distribueres til alle husstander (ca. 260 000) i Oslo og er gratis. Guiden er fullfinansiert gjennom annonsesalg. Det planlegges å utgi BydelsGuiden for 2004 så tidlig som mulig neste år med informasjon om de nye bydelene.
I BydelsGuiden finnes fakta om mange offentlige tjenester, fritidstilbud, lokale foreninger og organisasjoner. Hovedvekten av innholdet er lagt på kommunale tjenester og den bydelen man bor i. BydelsGuidene inneholder også bydelskart og sider med bransjesøk for lokalt næringsliv, foruten viktige telefonnummer.
Tidligere produsent av BydelsGuiden, StorbyGuiden AS, har avviklet sin virksomhet i Norge.
Oslo Kommunes webside · 16.10.2003
BydelsGuiden skifter navn til Din Bydel
Grunnen til navneendringen er at Findexa har overtatt avtalen med Oslo kommune. Katalogen vil bli distribuert til alle husstander i bydelen medio februar. OBS! Bydelen tilbyr fortsatt gratis plass til frivillige grupper, lag og foreninger under kapittelet «Lag og foreninger» bakerst på våre sider. Send en e-post med konkrete opplysninger og kontaktinformasjon til konsulent for fritid og kultur hallgeir.thorbjornsen@bun.oslo.kommune.no, eller telefon 23 46 30 02 så er dere med. Frist: 15. november.
Oslo Kommunes webside · 16.02.2004
BydelsGuiden er blitt Din Bydel
Heftet distribueres i disse dager til alle husstander i bydelen. Din bydel inneholder informasjon om kommunale tjenester, statlige tjenester, lag/foreninger og mye mer. Dersom du ikke har mottatt Din Bydel innen 5.mars, kontakt bydelen slik at du kan få tilsendt et eksemplar. Tlf 23 43 98 00.
Din Bydel inneholder:
Kart med nye bydelsgrenser for de 15 bydelene
Kart med merking av tjenestesteder
Presentasjon av bydelenes tjenestetilbud og nye oppgaver
Info om bydelspolitikere og bydelsadministrasjon
Opplisting av lag og foreninger
Bransjesøk
Viktige telefonnummer (krisesentre, legevakt, tannlegevakt etc)
Din Bydel er merkbart forandret fra den tidligere bydelsguiden. På grunn av Oslos nye bydelsstruktur fra 1. januar 2004 inneholder Din Bydel mye ny informasjon om den enkelte bydel og de nye oppgavene som bydelene har fått.
Kartløsningen er dessuten oppdatert og har bedre kvalitet. Et nytt oversiktskart over de 15 bydelene er også inkludert i katalogen. Kartene er levert av Plan- og bygningsetaten.
Katalogens første del er «kommunal» med informasjon om bydelen, tilbud til barn, unge, eldre og funksjonshemmede og om kommunen. Dernest listes opp diverse lag og foreninger i bydelen. Deretter kommer kartsider og til slutt et bransjesøk. I innledningen av guiden finnes en hilsen fra ordfører og byrådsleder, en opplisting av viktige telefonnummer og et stikkordregister.
Kommunen og Findexa har hatt et tett samarbeid for å utvikle Din Bydel som produkt og for å få kataloger som er tilpasset den nye bydelsstrukturen. Hver bydel har sin egen katalogredaktør med ansvaret for innholdet i egen guide. I tillegg har et redaksjonsråd bestående av representanter fra Findexa, bydelene og Seksjon for informasjon i Byrådslederens avdeling koordinert arbeidet.
Dersom du ikke har mottatt Din Bydel innen distribusjonsslutt 4. mars kan man kontakte Findexa på tlf. 815 44 468.
Din Bydel produseres av Findexa AS i samarbeid med Oslo kommune. Etter at StorbyGuiden AS la ned sin virksomhet i Norge i 2003 måtte kommunen søke ny partner for utgivelse av sine årlige bydelsguider. Etter en anskaffelsesrunde ble Findexa valgt i juli i fjor. Findexa AS har fått ansvar både for redaksjon, produksjon, trykking og distribusjon.
Din Bydel fullfinansieres gjennom annonsesalg fra Findexa, og kommunen har ingen direkte kostnader knyttet til produktet. Guiden er gratis for innbyggerne i Oslo og distribueres av Skjetten Sportsklubb.
TV2 Nettavisen · 06.01.2005
Are Slettan
FINDEXA:
Tapte eneretten på Gule Sider
Findexa har i en oppsiktsvekkende dom mistet eneretten til navnet Gule Sider, men vil anke saken.
I en oppsiktsvekkende dom i lagmannsretten har Findexa mistet eneretten til å bruke navnet Gule Sider, som også selskapet Firma-Katalogen AS har tatt i bruk.
Dommen er oppsiktsvekkende fordi Findexa til nå har forsvart sine merkevarer, som Rosa Sider og Gule Sider, med nebb og klør, blant annet ved å vinne over Firma-Katalogen i tingretten.
Lagmannsretten mener Findexa, som i sin tid overtok katalogvirksomheten til Telenor, ikke har god nok innarbeidelse for merket Gule Sider og dermed ikke enerett til å bruke navnet Gule Sider.
Findexa skriver i en melding at dommen vil bli anket.
– Findexa mener at lovanvendelsen er feil, og har besluttet å anke til Høyesterett, heter det i en melding fra selskapet.
Findexa, som nå er notert på Oslo Børs, har brukt navnet Gule Sider siden 1988 og distribuerer årlig ca. tre millioner eksemplarer av papirutgaven. I tillegg er gulesider.no et av landets mest besøkte nettsteder, påpekes det.
Findexa mener Gule Sider er et navn med særpreg, og ikke noen generell betegnelse.
Findexa påpeker også at Patentstyret i oktober 2000 godkjente Gule Sider som et eget varemerke, et såkalt registrert varemerke.
TV2 Nettavisen · 06.01.2005
Are Slettan
FERSK DOM:
Revolusjon i katalogbransjen
En fersk dom slår bena under merkevaren Gule Sider, og kan revolusjonere katalogbransjen. En av dem som kan tjene på det er investoren Øystein Tvenge.
Forlaget køber norsk telefonbogsforlag
StorbyGuiden er Tele Danmark Forlags første opkøb i Norge. StorbyGuiden er i dag repræsenteret i Oslo/Akershus området og udgiver tre forskellige telefonbogskataloger.
– Købet af StorbyGuiden er vores første skridt ind på det norske marked for business to business kataloger. Planen er, at StorbyGuiden skal tjene som platform ind på det norske telefonbogsmarked, fortæller adm. direktør Keld Holland, Tele Danmark Forlag.
StorbyGuiden har i løbet af de sidste fem år opnået en markedsandel på to procent af det norske telefonbogsmarked, og ti procent af markedet i Oslo-området.
I forvejen er Tele Danmark Forlag repræsenteret i Sverige, hvor Forlaget er størst på lokalbøger, næststørst på BtB kataloger og netop med held er gået i gang med at sælge annoncer til Gulan - et alternativ til Sveriges gule sider.
Dagens Næringsliv 10.02.2001
Yngve Bjørlykke & Jo Martin Fridstrøm
Telenor ser rødt på gul konkurrent
Telenor Media vurderer søksmål mot selskapet Lizweb, som står bak den nettbaserte telefonkatalogen Gul Bedrift. Hensikten er å beskytte merkevarenavnet Gule Sider.
På begynnelsen av 90-tallet forsøkte flere selskaper å stjele markedsandeler for annonser i telefonkatalogen. Flere av selskapene markedsførte seg med navn som var påfallende like Telenors Gule Sider. Nå gjentar historien seg i en ny kanal – internett.
Telenor har fått registert Gule Sider som norsk merkevarenavn, og vil gå til rettslige skritt mot Lizweb dersom de ikke slutter å bruke navnene Gul Bedrift og gul.no. De mener Lizwebs nettbaserte telefonkatalog Gul Bedrift er «i strid med merkevarelovens bestemmelser».
– Telenor har truet med søksmål på navnebruk. Men vi mener at «gul» er et internasjonalt uttrykk som kan brukes av alle, ikke bare av statskontrollerte tidligere telemonopol. Flere internasjonale bedrifter bruker gul-navnet, og Telenor har ingen enerett, sier Lizweb-gründer Even Jacob Jordal.
Rettslige skritt
Han avviser at Telenor har en sak, men aksjekursen i Lizweb har rast på spekulasjoner om de går til søksmål. Torsdag sist uke falt aksjekursen med over 80 prosent på stort volum i gråmarkedet.
Telenor skriver i et brev til Lizweb datert 15. januar 2001 at de vil vurdere å saksøke Lizweb, hvis de ikke bestemmer seg for å stoppe bruken av navnene innen tre uker. Det vil si at fristen gikk ut forrige mandag.
Telenor skriver: «Skulle De ikke innen nevnte frist avgi en slik erklæring, tar vi forbehold om rettslige skritt og forbeholder oss retten til å kreve erstatning for tap av goodwill for Telenor».
Katalogdirektør i Telenor Media, Wenche Holen, sier at Telenor ennå ikke har tatt stilling til om selskapet vil gå til sak mot Lizweb. Men hun poengterer at det er viktig for Telenor å beskytte merkevarenavnet Gule Sider.
– Vi vil gjøre det vi kan for å beskytte vår merkevareregistrering av Gule Sider mot konkurrenter som vil kopiere oss.
Ikke monopol
Christian Sinding i Interbrand, verdens største merkevareselskap, er usikker på om Telenor Media har en sak.
– Telenor har tatt ideen med Gule Sider fra USA. Dessuten har det vært flere lignende saker i England. Der har retten konkludert med at et firma ikke kan monopolisere en farge. For eksempel kan ikke mobilselskapet Orange hindre andre selskaper i å registrere navn som ligner på Orange. Det retten skal ta stillling til er om virksomheten til Gul Bedrift ligger så tett opp til Telenors Gule Sider at de kan regnes for en kopi. Rettspraksisen i England har vært slik at dess nærmere kjerneområdet til et selskap man kommer, dess mer kritisk blir det, sier Christian Sinding.
– Jeg føler vi har en nisje her som er levedyktig, sa markedsansvarlig Frank Hamre i Lizweb i august. Samtidig gikk selskapet ut med en målsetting om 120.000 betalende kunder i katalogen innen to år. Antall betalende abonnenter i dag ligger rundt 2.000.
Even Jacob Jordal er største aksjonær i Lizweb. Aksjekursen er sunket fra seks kroner 30. november i fjor til 80 øre i dag. En annen aksjonær, Nils Giskeødegaard, har gjennom Buss Invest solgt seg kraftig ned i selskapet i denne perioden.
Gul Bedrift
– Lizweb lanserte telefonkatalogtjenesten Gul Bedrift (gul.no) på internett i august ifjor.
– Gul.no er et såkalt webhotell, der Lizweb presenterer kontakter og informasjon om norske bedrifter. I praksis er gul.no en konkurrent til Telenors telefonkatalogtjeneste Gule Sider.
– Lizweb har i dag rundt 2000 betalende kunder. Til sammenligning har Telenors Gule Sider 170.000 bedrifter i sin katalog.
Dagens Næringsliv · 14.02.2001
Yngve Bjørlykke
For mange «gule sider»?
Flere selskaper har domenenavn som ligner Telenors merkevarenavn Gule Sider.
Telenor mener Lizwebs nettbaserte telefonkatalog gul.no er en kopi av Gule Sider, og vurderer søksmål.
Men også internettselskapet Eurocall tilbyr nøyaktig samme type tjeneste under domenenavnet gulesider.net.
Katalogdirektør Wenche Holen i Telenor Media har ikke engang hørt om Eurocalls telefonkatalog på nettet:
– Jeg har aldri hverken sett eller hørt om gulesider.net, eller noen av de andre domenene du nevner, sier hun.
I tillegg til Eurocalls gulesider.net finnes gulesider.org, som er registrert på domene-auksjonsselskapet Oznic.com, og gulesider.com som står registrert på danske Internet DK.
– Siden vi har fått registrert Gule Sider som merkevare, er det viktig for oss at vår tjeneste ikke blir forvekslet med andre tjenester. Vi vil gjøre det vi kan for å hindre andre selskaper i å kopiere oss, sier Wenche Holen.
Daglig leder i Eurocall, Dag Moe, som driver telefonkatalog-tjenesten gulesider.net, frykter ikke søksmål fra Telenor.
– Vi har ikke mottatt noen henvendelse fra Telenor om mulig søksmål. Dette domenet har vi hatt i mange år, og jeg ser ingen grunn til at Telenor plutselig skulle saksøke oss nå.
Telenor har tidligere kjøpt opp selskapet med domenenavnet gulesider.as, og måtte etter det Dagens Næringsliv erfarer betale minst 20 millioner kroner for dette.
– Å kjøpe domenenavn kan bli aktuelt, men mange som selger domenenavn opererer med priser som er helt urealistiske, sier Wenche Holen i Telenor Media.
Dagens Næringsliv · 20.03.2003
Siri Skaalmo
46 mister jobben i StorbyGuiden
TDC Forlag har besluttet å legge ned StorbyGuiden i Norge. 46 ansatte mister jobben.
StorbyGuiden, som skulle ta innersvingen på Telenors Gule Sider, klarte seg ikke i det norske katalogmarkedet.
TDC, tidligere Tele Danmark, kjøpte tapssluket StorbyGuiden for to år siden. Håpet var at TDC med 125 år lange erfaring i katalogbransjen skulle klare å snu utviklingen og ta markedsandeler fra Telenor.
«TDC er ikke fornøyd med de økonomiske resultatene som er oppnådd siden kjøpet i 2000», heter det fra TDC, som nå bekrefter at selskapet legges ned.
Året etter at TDC kjøpte selskapet, fikk StorbyGuiden et underskudd før skatt på 15 millioner kroner av en omsetning på 26 millioner kroner.
Det danske selskapets ambisjoner da selskapet gikk inn i StorbyGuiden var at den skulle tjene som en plattform inn på det norske telefonkatalogmarkedet.
46 ansatte mister nå jobben. Samtlige er tilbydt konsulentbistand for å finne nye jobber.
Oslo Kommunes webside · 13.08.2003
Ny produsent av BydelsGuiden
Oslo kommune og Findexa AS har inngått kontrakt om produksjon av BydelsGuiden fram til 2006, med opsjon for ytterligere to utgivelser. Avtalen innebærer at Findexa AS får ansvar for redaksjon, produksjon, trykking og distribusjon av BydelsGuiden.
BydelsGuiden distribueres til alle husstander (ca. 260 000) i Oslo og er gratis. Guiden er fullfinansiert gjennom annonsesalg. Det planlegges å utgi BydelsGuiden for 2004 så tidlig som mulig neste år med informasjon om de nye bydelene.
I BydelsGuiden finnes fakta om mange offentlige tjenester, fritidstilbud, lokale foreninger og organisasjoner. Hovedvekten av innholdet er lagt på kommunale tjenester og den bydelen man bor i. BydelsGuidene inneholder også bydelskart og sider med bransjesøk for lokalt næringsliv, foruten viktige telefonnummer.
Tidligere produsent av BydelsGuiden, StorbyGuiden AS, har avviklet sin virksomhet i Norge.
Oslo Kommunes webside · 16.10.2003
BydelsGuiden skifter navn til Din Bydel
Grunnen til navneendringen er at Findexa har overtatt avtalen med Oslo kommune. Katalogen vil bli distribuert til alle husstander i bydelen medio februar. OBS! Bydelen tilbyr fortsatt gratis plass til frivillige grupper, lag og foreninger under kapittelet «Lag og foreninger» bakerst på våre sider. Send en e-post med konkrete opplysninger og kontaktinformasjon til konsulent for fritid og kultur hallgeir.thorbjornsen@bun.oslo.kommune.no, eller telefon 23 46 30 02 så er dere med. Frist: 15. november.
Oslo Kommunes webside · 16.02.2004
BydelsGuiden er blitt Din Bydel
Heftet distribueres i disse dager til alle husstander i bydelen. Din bydel inneholder informasjon om kommunale tjenester, statlige tjenester, lag/foreninger og mye mer. Dersom du ikke har mottatt Din Bydel innen 5.mars, kontakt bydelen slik at du kan få tilsendt et eksemplar. Tlf 23 43 98 00.
Din Bydel inneholder:
Kart med nye bydelsgrenser for de 15 bydelene
Kart med merking av tjenestesteder
Presentasjon av bydelenes tjenestetilbud og nye oppgaver
Info om bydelspolitikere og bydelsadministrasjon
Opplisting av lag og foreninger
Bransjesøk
Viktige telefonnummer (krisesentre, legevakt, tannlegevakt etc)
Din Bydel er merkbart forandret fra den tidligere bydelsguiden. På grunn av Oslos nye bydelsstruktur fra 1. januar 2004 inneholder Din Bydel mye ny informasjon om den enkelte bydel og de nye oppgavene som bydelene har fått.
Kartløsningen er dessuten oppdatert og har bedre kvalitet. Et nytt oversiktskart over de 15 bydelene er også inkludert i katalogen. Kartene er levert av Plan- og bygningsetaten.
Katalogens første del er «kommunal» med informasjon om bydelen, tilbud til barn, unge, eldre og funksjonshemmede og om kommunen. Dernest listes opp diverse lag og foreninger i bydelen. Deretter kommer kartsider og til slutt et bransjesøk. I innledningen av guiden finnes en hilsen fra ordfører og byrådsleder, en opplisting av viktige telefonnummer og et stikkordregister.
Kommunen og Findexa har hatt et tett samarbeid for å utvikle Din Bydel som produkt og for å få kataloger som er tilpasset den nye bydelsstrukturen. Hver bydel har sin egen katalogredaktør med ansvaret for innholdet i egen guide. I tillegg har et redaksjonsråd bestående av representanter fra Findexa, bydelene og Seksjon for informasjon i Byrådslederens avdeling koordinert arbeidet.
Dersom du ikke har mottatt Din Bydel innen distribusjonsslutt 4. mars kan man kontakte Findexa på tlf. 815 44 468.
Din Bydel produseres av Findexa AS i samarbeid med Oslo kommune. Etter at StorbyGuiden AS la ned sin virksomhet i Norge i 2003 måtte kommunen søke ny partner for utgivelse av sine årlige bydelsguider. Etter en anskaffelsesrunde ble Findexa valgt i juli i fjor. Findexa AS har fått ansvar både for redaksjon, produksjon, trykking og distribusjon.
Din Bydel fullfinansieres gjennom annonsesalg fra Findexa, og kommunen har ingen direkte kostnader knyttet til produktet. Guiden er gratis for innbyggerne i Oslo og distribueres av Skjetten Sportsklubb.
TV2 Nettavisen · 06.01.2005
Are Slettan
FINDEXA:
Tapte eneretten på Gule Sider
Findexa har i en oppsiktsvekkende dom mistet eneretten til navnet Gule Sider, men vil anke saken.
I en oppsiktsvekkende dom i lagmannsretten har Findexa mistet eneretten til å bruke navnet Gule Sider, som også selskapet Firma-Katalogen AS har tatt i bruk.
Dommen er oppsiktsvekkende fordi Findexa til nå har forsvart sine merkevarer, som Rosa Sider og Gule Sider, med nebb og klør, blant annet ved å vinne over Firma-Katalogen i tingretten.
Lagmannsretten mener Findexa, som i sin tid overtok katalogvirksomheten til Telenor, ikke har god nok innarbeidelse for merket Gule Sider og dermed ikke enerett til å bruke navnet Gule Sider.
Findexa skriver i en melding at dommen vil bli anket.
– Findexa mener at lovanvendelsen er feil, og har besluttet å anke til Høyesterett, heter det i en melding fra selskapet.
Findexa, som nå er notert på Oslo Børs, har brukt navnet Gule Sider siden 1988 og distribuerer årlig ca. tre millioner eksemplarer av papirutgaven. I tillegg er gulesider.no et av landets mest besøkte nettsteder, påpekes det.
Findexa mener Gule Sider er et navn med særpreg, og ikke noen generell betegnelse.
Findexa påpeker også at Patentstyret i oktober 2000 godkjente Gule Sider som et eget varemerke, et såkalt registrert varemerke.
TV2 Nettavisen · 06.01.2005
Are Slettan
FERSK DOM:
Revolusjon i katalogbransjen
En fersk dom slår bena under merkevaren Gule Sider, og kan revolusjonere katalogbransjen. En av dem som kan tjene på det er investoren Øystein Tvenge.

Tidligere i dag omtalte TV 2 Nettavisen den ferske dommen fra Borgarting Lagmannsrett som innebærer at Findexa mister eneretten til å bruke merkenavnet Gule Sider til firmaet Firma-Katalogen.
Findexa har allerede meldt at dommen vil bli forsøkt anket til Høyesterett. Men skulle den bli stående, er det klart at dette vil
Foto:
Scanpix revolusjonere katalogbransjen i Norge.
Findexa, og tidligere Telenor, har brukt store ressurser på sine katalognavn, som Gule Sider og Rosa Sider. Bare for Gule Sider er det etter det TV 2 Nettavisen erfarer brukt et tresifret millionbeløp de siste årene på merkevarebygging.
Samtidig har Findexa kjørt hardt mot konkurrenter som har hatt produkter med samme navn.
– Dette har vært verre enn David mot Goliat, sier advokat Peter Nitter, som har representert Firma-Katalogen i saken mot Findexa.
Nitter mener Telenor og senere Findexa har valgt å forsøke å ta enerett på et beskrivende navn. – Gule sider er en viktig beskrivende betegnelse for den som skal inn i dette markedet. Det er en nøkkelbetegnelse, som også brukes internasjonalt, sier Nitter.
Nitter viser også til at det har vært flere aktører med Gule sider-produkter tidligere.
Dersom dommen blir stående, mener Nitter det vil være fritt frem for andre Gule sider-produkter. – Dette er viktig for konkurransen i markedet, sier han.
I dommen pekes det på at gule sider har lang historikk som en gererisk, karakteristisk betegnelse. Dommen tar opp at det har forekommet misvisende salgsarbeid fra Firma-Katalogen, men mener dette ikke har betydning for sakens hovedspørsmål.
– Snylter
Fungerende pressetalsmann Per Bjørkum i Findexa mener derimot at Findexa har bygd opp Gule Sider i en slik grad at det må regnes som et merke. Han viser blant annet til at undersøkelser viser at dette er blant Norges mest kjente merkevarer.
– Man ønsker å snylte på det, og få en bit av den kaken, sier han til TV 2 Nettavisen.
– Rotterace
Det er ikke bare Gule Sider som har skapt strid. I fjor vår ga selskapet Rosa Sider seg, solgte domenenavnet www.rosasider.no til Findexa, og endret både firmanavn og produktnavn til Rosaindex, men daglig leder Fredrik Engh har ikke nødvendigvis gitt seg for godt.
Han er svært interessert i om dommen om Gule Sider blir stående, og mener denne kan revolusjonere bransjen.
Når det gjelder hva hans selskap vil gjøre, sier han bare: - Hvis dommen blir stående, har vi en del planer.
Engh tror også at denne dommen kan åpne markedet for nye aktører, både norske og internasjonale, og nevner Eniro, Orkla og Schibsted som sannsynlige kandidater.
– Det blir et rotterace hvis dommen blir stående, sier han.
Selges?
Selv er Engh i samtaler med et par potensielle kjøpere av selskapet, og han legger ikke skjul på at den aktuelle dommen kan øke verdien av Rosaindex.
Engh sier at man i løpet av første halvår vil øke antall ansatte fra 68 til mellom 80 og 85. Omsetningen i år ventes å bli 60 til 65 millioner, og marginene er gode, ifølge Engh.
Største aksjonær i selskapet er Øystein Tvenge med 38 prosent. Andre betydelige aksjonærer er Torstein Tvenge, Arne Blystad, kretsen rundt Robert Keith, samt gründerne.
Zacco · 07.01.2005
Findexa har ikke eneretten til «Gule Sider»
07.01.05: Patentstyrets vedtak om registrering av varemerket ”Gule Sider” ble kjent ugyldig av lagmannsretten (dom av 04.01.05), jf varemerkeloven § 13 første ledd. Lagmannsretten fant det ikke tilstrekkelig dokumentert at «Gule Sider» hadde fått distinkt særpreg, atskilt fra det registrerte varemerket «Telefonkatalogens Gule Sider», som anses allment kjent.Friholdelsesbehovet ble tillagt vekt. Betegnelsen gule sider fra bransjeinndelte kataloger går langt tilbake i tid og brukes i mange land. Det ble heller ikke ansett å foreligge innarbeidelse etter § 2. Det legges til grunn at Firma-Katalogen fremover vil gjøre bruk av betegnelsen gule sider i tilknytning til firmanavnet.
Findexa mener lovanvendelsen er feil, og har besluttet å anke saken. I følge Findexa er Gule Sider et navn med særpreg, og ikke noen generell betegnelse. Det er daglig over 200.000 brukere av Gule Sider, enten i papirutgavene eller på gulesider.no.
Findexa påpeker også at i Oktober 2000 godkjente Patentstyret Gule Sider som et eget varemerke, et såkalt registrert varemerke. Det gjorde Patentstyret basert på den innarbeidelsen Gule Sider har, eller mer presist, den høye kjennskapen og den høye bruken det er av Gule Sider.
Pressemelding fra Firma-Katalogens webside · 07.01.2005
Striden om Gule Sider
Borgarting lagmannsrett har i
dom av 4. januar 2005 i sak mellom Firma-Katalogen og Findexa om begrepet gule sider kjent Findexas varemerkeregistrering av begrepet ugyldig. Retten fant også at begrepet heller ikke kan anses innarbeidet som Findexas varemerke per i dag.
Uttrykket gule sider har sin opprinnelse i USA, International Bell Company slapp i 1882 opp for hvitt papir, og begynte derfor å trykke opp den del av katalogen som var en yrkesinndelt bransjekatalog på gule ark. Senere tok også andre i bruk gule ark for kataloger inndelt på denne måten.
Lagmannsretten slår i sin dom fast at uttrykket ”gule sider” er beskrivende. Det har gjennom langvarig og utstrakt praksis vært benyttet som betegnelser på yrkesinndelte bransjekataloger. Den som først tok uttrykket i bruk i Norge var selskapet Online med produktet Online Norges Gule Sider i 1979. Siden kom mange konkurrenter til, slik som Brydes Gule Sider, Ditt Distrikt, Storbyguiden, Bydelsguiden, Lokalveiviserens Gule Sider, Firma-Katalogen og flere andre. Disse har brukt uttrykket delvis beskrivende for sitt produkt og enkelte som bestanddel i produkt- og foretaksnavn. Firma-Katalogen har benyttet uttrykket siden 1993. Da selskapet ble dannet i 1993 ble dets virksomhetsområde angitt som ”landsdekkende gule sider for næringslivet”.
Telenor begynte markedsføringen av sitt produkt Telefonkatalogens Gule Sider først i 1993. Fra 1993 og frem til i dag har Telenor, nå Findexa, etter rettens oppfatning i hovedsak brukt begrepet sammen med «Telefonkatalogen». Retten finner det bevist at folk flest kjenner til merket «Telefonkatalogens gule sider». Retten konkluderer imidlertid med at det samme ikke er bevist for merket «Gule Sider» alene.
Lagmannsretten kom frem til at behovet for friholdelse av beskrivende betegnelser skal vurderes annerledes for ordmerker enn for figurmerker. For ordmerker er det et særlig hensyn til at den enes monopol på begrepet kan komme i veien for andres legitime behov nå eller i fremtiden. At de ville kunne ha andre måter å beskrive sitt produkt på, har ikke betydning. Lagmannsretten finner videre at det ikke kan tillegges særskilt vekt at det i dag ikke er mange konkurrenter til Findexa om bruken av betegnelsen på det norske marked. Dette skyldes i stor grad Findexas aktive påtale.
Holdt opp mot friholdelsesbehovet anser lagmannsretten betegnelsen gule sider brukt alene å utgjøre et svakt merke. Det har en lang historie som en beskrivende betegnelse og lagmannsretten har altså ikke ansett den fremlagte dokumentasjon som tilstrekkelig bevis for at Gule Sider er innarbeidet som et særlig kjennetegn for Findexas produkt.
Om Firma-Katalogens bruk sier lagmannsretten: «Når lagmannsretten har kommet til at betegnelsen gule sider ikke er forbeholdt Findexa, foreligger det ikke en etterligning når Firma-Katalogen gjør bruk av betegnelsen og gulfarge. Katalogen kan ikke ses å være bevisst utformet med sikte på skape forvekslingsfare. Det legges vekt på at Firma-Katalogens navn kommer klart og tydelig frem. Det legges til grunn at Firma-Katalogen fremover vil markedsføre seg som «Firma-Katalogens Gule Sider», som det er gjort i 2003-katalogen.»
Firma-Katalogen ble som nevnt stiftet med det formål å utgi landsdekkende gule sider allerede i 1993.
Firma-Katalogen er av den oppfatning at dommen er juridisk korrekt. Etter varemerkeretten skal ingen ha enerett på en beskrivende betegnelse som andre aktører kan ha behov for å bruke. Det er intet oppsiktsvekkende ved rettens begrunnelse. Det som er oppsiktsvekkende i denne saken er at Findexa har investert så betydelige beløp i å bygge opp en merkevare rundt en beskrivende betegnelse.
Findexa har opplyst at dommen vil ankes til Høyesterett.
JusNytt · 16.05.2005
Hanne Strand
Varemerke: Gule sider-saken slipper inn for Høyesterett
Høyesterett har helt nylig besluttet at ankesaken mellom Findexa AS og Firma-Katalogen AS vedrørende bruk av varemerket GULE SIDER skal behandles av Høyesterett. Saken har prinsippiell betydning, og berører særlig friholdelsesbehovet som lagmannsretten la betydelig vekt på under sin behandling av saken. I denne forbindelse vil det bli interessant å se hvordan Høyesterett trekker linjene mellom praksis fra EF-domstolen på dette området, samt Høyesteretts egne uttalelser i God Morgon-saken fra 2002.
Findexa AS, som er et datterselskap av Telenor, tapte nylig en ankesak i Borgarting lagmannsrett mot Firma-Katalogen AS vedrørende eneretten til varemerket GULE SIDER. Saken ble opprinnelig anlagt av Findexa mot Firma-Katalogen som et inngrepssøksmål med krav om erstatning. Firma-Katalogen, representert ved advokat Peter G. Nitter i Advokatfirmaet Schjødt for Borgarting, reiste motsøksmål med påstand om at varemerkeregistreringen skulle kjennes ugyldig. Borgarting lagmannsrett avsa dom 4. januar 2005.
Retten la til grunn at uttrykket gule sider som en beskrivende betegnelse for bransjeinndelte kataloger, går langt tilbake i tid og brukes i mange land. Uttrykket ble først tatt i bruk i Norge på 1970-80 tallet av ulike aktører i katalogbransjen. Telenor Media, nå Findexa, tok uttykket i bruk sammen med Telefonkatalogen først i 1993. Findexa fikk i 2000 registrert varemerkene TELFONKATALOGENS GULE SIDER og GULE SIDER hos Patentstyret. Flere av Telenor Media/Findexas konkurrenter har brukt uttrykket gule sider beskrivende for sine produkter også etter Findexas registrering i 2000, noen også helt frem til i dag.
Findexas registrering ble kjent ugyldig av lagmannsretten. Lagmannsretten fant det ikke dokumentert at GULE SIDER hadde fått tilstrekkelig distinktivt særpreg gjennom innarbeidelse, atskilt fra det registrerte varemerket TELEFONKATALOGENS GULE SIDER, til at registreringen kunne opprettholdes. Lagmannsretten fant heller ikke at merket GULE SIDER isolert er å anses som innarbeidet etter varemerkeloven § 2 per i dag.
Retten la stor vekt på det såkalte friholdelsesbehovet, at betegnelser som beskriver en type produkt skal friholdes til fri benyttelse for alle. I den forbindelse har retten foretatt en grundig gjennom gang av relevant praksis fra EF-domstolen og den såkalte God Morgon-dommen fra Høyesterett fra 2002.
Lagmannsretten kom til at uttrykket har en lang historie som beskrivende betegnelse, og at allmennheten har en interesse i å kunne benytte slike. Retten går dermed bort fra God Morgon-dommens snevre avgrensning av friholdelsesbehovets relevans, basert på senere uttalelser fra EF-domstolen om spørsmålet.
Lagmannsretten konkluderte med at den ikke anser den fremlagte dokumentasjon som tilstrekkelig bevis for at GULE SIDER er innarbeidet som selvstendig særkjennetegn for Findexas produkter, og har i den forbindelse sett hen til det strenge krav til dokumentasjon som må stilles til innarbeidelse av slike beskrivende merker.
Findexa anket avgjørelsen inn for Høyesterett og saken er nå sluppet inn til behandling. Dommen kan forventes å berøre viktige prinsipielle varemerkerettslige spørsmål, og det er mulig at Høyesterett nå vil ta et endelig oppgjør med den kjente og omstridte God Morgon-dommen.
Dagens Næringsliv · 09.12.2005
Vibeke Larsen
Vant retten til «Gule Sider»
Høyesterett har gitt Findexa eneretten til navnet Gule Sider, etter at selskapet for tre år siden gikk til sak mot Firma-Katalogen.
Høyesterett har i en fersk dom slått fast at Findexa alene har rett til å bruke varemerket Gule Sider.
Lang runde i rettsapparatet
Sommeren for tre år siden gikk Findexa til skal mot Firma-katalogen fordi selskapet solgte oppføringer under navnet Firma-Katalogens Gule Sider og Firma-Katalogens elektroniske Gule Sider.
Findexa gjorde krav på eneretten til det kjente navnet, og vant første runde i rettsapparatet. Firma-katalogen anket imidlertid dommen, og vant frem med sitt syn i Borgarting lagmannsrett.
Lettet
Findexa godtok ikke dommen, og etter behandling i Høyesterett ble det igår slått fast at Findexa har eneretten på navnet.
– Vi er svært lettet og glade over å ha vunnet en så viktig sak. Dommen viser at det bare er én Gule Sider og at ingen andre kan etterligne oss. Først og fremst er vi lettet på vegne av våre kunder som slipper å bli nedringt av mer eller mindre useriøse aktører som utgir seg for å være fra Gule Sider. Nå er det en gang for alle slått fast at varemerket Gule Sider kun kan brukes av Findexa. Dette er uten tvil en seier for både små og store bedrifter, sier Findexas ferske toppleder Wenche Holen.
JusNytt · 09.12.2005
Advokat Halvor Manshaus
Varemerke: Høyesteretts dom i saken om Gule sider som varemerke

Høyesterett har nå behandlet varemerkesaken der striden sto om bruken av begrepet «Gule sider». Findexa AS saksøkte Firma-Katalogen AS for urettmessig varemerkebruk, og ble møtt med motsøksmål mot det registrerte varemerket. Findexa vant i tingretten, mens lagmannsretten gav Firma-Katalogen AS medhold. Høyesteretts endelige avgjørelse gikk i Findexa's favør.
Det sentrale punktet i saken var spørsmålet om varemerket på søknadstidspunktet hadde tilstrekkelig distinktivitet. Varemerkeloven § 13 krever at varemerke klart skal kunne skille søkerens varer fra andres og ikke bare gi uttrykk for varens beskaffenheter. I dette ligger et krav om særpreg og at varemerket ikke skal være rent beskrivende. Saken gjaldt særlig det siste punktet, altså at varemerker som er rent beskrivende for varen eller dens egenskaper ikke skal kunne registreres. Saken åpnet dermed for en prinsippiell drøftelse av forholdet mellom behovet for friholdelse, altså at beskrivende kjennetegn ikke kan underlegges enerettigheter som vil medføre en uønsket monopoltilstand, veiet opp mot hensynet til vern om investeringer og arbeide lagt ned i innarbeidelsen av det aktuelle varemerket. Firma-Katalogen la særlig vekt på at betegnelsen «Gule sider» og det tilsvarende engelske begrep «Yellow Pages» er betegnelser som faller inn under friholdelsesprinsippet. Advokat Peter Nitter fra Advokatfirmaet Schjødt representerte Firma-Katalogen, og viste blant annet til at betegnelsen «Yellow Pages» ble tatt i bruk for over 100 år siden i USA. Høyesterett kom under noe tvil frem til at varemerket «Gule sider» på søknadstidspunktet for deskriptive varemerker. Varemerket kunne dermed registreres slik Findexa hadde gjort. Det ble deretter konkludert med at Firma-Katalogens bruk av varemerket var urettmessig. Dermed forelå det grunnlag for å pålegge Firma-Katalogen å betale slik lisensavgift som er foreskrevet etter varemerkeloven § 38: «...vederlag svarende til en rimelig lisensavgift for bruken...». Høyesterett fant at det forelå såvidt tvil rundt de rettslige problemstillinger saken reiste, at ingen av partene ble tilkjent omkostninger.Det er verdt å merke seg at dommen er avsagt under dissens: 4-1. Den dissenterende Høyesterettsdommer Skoghøy fant at registreringen av «Gule sider» som varemerke ikke var gyldig, og at Findexa heller ikke kunne påberope seg innarbeiding av varemerket etter varemerkeloven § 2. Videre legger mindretallet i dommen til grunn at Firma-Katalogen ved sin bruk av uttrykkene «Firma-Katalogens Gule Sider» eller lignende uttrykk handlet i strid med markedsføringsloven § 8a.